Koolgewassen

Schermafbeelding 2017-03-18 om 23.46.05Spruiten long island:

Long island was, tot de komst van de hybride rassen in de jaren 60 van de vorige eeuw, een belangrijk spruitjes ras. Nu wordt hij alleen  gekweekt door particulieren. Deze kool vormt smakelijke, stevige spruiten langs een 50—60 cm hoge stam. De spruitjes hebben een doorsnede van 3— 4 cm. Het aantal spruitjes per plant varieert van 50 tot 100 stuks. Zoals bij alle natuurlijk bestoven rassen zijn de spruitjes niet allemaal tegelijk klaar. Je oogst per keer de grootste spruiten en de rest kan rustig doorgroeien.

Zaai spruitjes in maart of april op een zaaibed. De zaaidiepte is 1 cm. Als de planten voldoende groot zijn, een cm of 20, kunnen ze worden verplant. De plantafstand is 60 x 60 cm. Let er op dat je de planten voldoende diep plant, tot het hart van de plant.Vanaf oktober kunnen de spruiten worden geoogst. Deze kool kan prima tegen strenge vorst zodat je de hele winter door kunt gaan met oogsten.

Zorgvoor een stevige bemesting met kompost of verteerde koemest.

Schermafbeelding 2017-03-18 om 22.57.04

Spruitbrocolli((Brassica oleracea botrytis var Cymosa)

Zaai paarse spruitbroccoli onder glas vanaf maart tot mei. Als de plantjes ongeveer 5 tot 10 centimeter hoog zijn kunnen ze na het afharden worden uitgeplant. Houd 60 centimeter afstand tussen de planten of laat ze groeien in grote potten (laat de bodem niet uitdrogen, anders schieten je planten door tot zaad).

wittekoolWitte kool ‘Drumblad’ (Brassica oleracea convar. capitata var. alba ‘Drumblad’):

Zaaien: Kan vanaf maart onder glas of binnen: Twee zaden per perspotje planten en vervolgens de sterkste behouden.
Afharden eind april en begin mei uitplanten in volle rond. Vanaf midden maart ter plaatse zaaien: 6 zaden de strekkende meter en uitdunnen of verspenen eind mei.

Zaaidiepte = 1 cm diep. Op voorhand weken van de zaden, versnelt de kieming met enkele dagen. Kiemduur = 8 dagen.

 

 

Bloemkolen

Zaaien
Er zijn veel verschillende teeltwijzen voor bloemkool. Bij de zogenaamde weeuwenteelt wordt in het najaar gezaaid onder koud glas. Voor de winter worden de planten verspeend in potten. Ze overleven de winter in de koude bak en worden tegen eind maart in de volle grond geplaatst. Bij strenge vorst in de winter moeten de planten extra afgeschermd worden, en soms is ook nog extra bescherming nodig in maart/april bij nachtvorst. In mei/juni kan dan geoogst worden.
Bij de gewone vroege teelt kan in februari onder glas gezaaid worden. Deze plantjes kunnen tegen eind april de volle grond in. In deze periode kunnen ook plantjes in het tuincentrum gekocht worden, dat scheelt heel wat werk.
Voor een herfstteelt zaaien we in mei/juni in de volle grond, op een zaaibed. Zo’n zaaibed mag best een zanderige, arme grond zijn. De wortelstelsels zullen dan wat groter zijn, waardoor de plant makkelijker overgeplant kan worden en sneller zal starten. Na een week of 4, of als ze 10 cm lang zijn, worden de plantjes voorzichtig (met zoveel mogelijk kluit) opgenomen en op hun definitieve plek geplaatst.
De gemiddelde plantafstand voor bloemkool is ongeveer 60 x 60 cm.
Er zijn verschillende rassen voor voorjaars- en herfstteelt.

BloemkoolSilicia

Er wordt gezaaid begin oktober. Doe dit bij een temperatuur van 15-20°C tot aan de kieming. Teel daarna verder koel, maar met voldoende licht. Zo voorkomt u dat de plantjes teveel rekken (fileren). Eerst worden de plantjes verspeend in perspotten of kleine bloempotjes. Doe dit als u de eerste echte blaadjes ziet, meestal in de tweede helft van oktober

Bloemkoolearly sprouting‘ ???,

BloemkoolMakirata’ ????

 

 

Schermafbeelding 2017-03-18 om 23.00.58Mosterdblad (Brassica juncea): Ze hoort bij de koolgewassen en heeft een lekkere, pittige smaak. De planten zijn éénjarig en vormen losbladige ‘kropjes’ met knapperige blaadjes die een beetje radijsachtig smaken.

Bij bladmosterd ligt het accent duidelijk op het blad en de planten worden geteeld voor gebruik in salades en gekookte of gewokte groenteschotels.

Teeltwijze:Mosterdblad maakt een lage plant, met losbladige kropjes van zo’n 25 centimeter doorsnede. In koele perioden kun je de kropjes oogsten wanneer je wilt, in de warmere maanden van het schiet ze snel door. Maar handig; je kunt ook gewoon alleen een paar blaadjes per plant oogsten.

Zaaien begin maart buiten, je kunt haar dan rond april-mei oogsten of in augustus, voor de oogst in september-oktober-november