Ezeltrack

De ezeltrack is het gangpad rond de boomgaard waar de ezels Oscar (de blauwe), Lowie (de grijze) en Felix (de rode) rondstruinen. Onze ezels zijn absolute knuffelkonten die als voornaamste job hebben om de kippen (die hier van een heel grote vrije uitloop genieten) als ze op stok zitten te beschermen tegen roofdieren.

In tegenstelling tot wat je op basis van de beperkte weidegang die ze hier krijgen zou denken krijgen onze ezels wel genoeg eten. Ezels komen van nature uit dorre onherbergzame streken en hebben een spijsverteringsstelsel dat gemaakt is om uit weinig voedzame vegetatie voldoende energie te halen en voor een ezel is (net als voor de mens maar dit doet weinig ter zake) een te rijke voeding erg schadelijk. Ezels zijn in tegenstelling tot paarden territoriaal en trekken niet verder als er minder eten is maar blijven binnen hun eigen territorium. Wellicht heb je al wel eens ergens een ezel gezien met een nek die uitstulpt net onder de manen dat is een vetreserve die ze opsparen voor als er op hun territorium nog amper eten te vinden is, vergelijk het met de bult van de kameel. In onze streken is er het hele jaar door voldoende rijk voedsel aanwezig en worden ezels vaak te vet met alle gezondheidsnadelen die daarbij horen zoals verhoogde kans op trombose en embolie.

Lowie, Oscar en Felix


Dit is dan ook de reden waarom de ezels niet constant op het hele terrein mogen grazen en het hele jaar door stro en eventueel hooi aangeboden krijgen.


We verzoeken iedereen ook om de ezels niet te voederen omdat ezels niet kunnen zien wat er zich vlak voor hun neus is bevind (hun snuit staat in de weg voor hun ogen) en als ze snel iets uit je hand willen eten om een kuddegenoot voor te zijn kunnen ze al eens een centimetertje verkeerd happen wat een pijnlijke ervaring kan worden…

Neen de ezels dragen geen laarzen om door de modder te gaan… De laarzen zijn speeltjes waar ze graag mee in hun mond rondlopen en samen trekspelletjes mee spelen!

terug naar plattegrond