Coupure

De coupure is een afgesneden meander van de Dijle, op kaartje hieronder kan je zien waar de oorspronkelijke Dijle liep.

Terwijl de coupure aan de overkant dient als visvijver voor een visclub zie je in de coupure naast Arcadia hoe de natuur hier zijn gang kon gaan.

Zicht vanuit de ‘stiltesteiger’!

Vanop de stiltesteiger die je via de bivakzone kan bereiken kan je als je heel stil ziet de vele dieren zien die gebruik maken van deze “door zwarte elzen beschaduwde vijver”. Naast de schichtige wilde eenden en de groene kikkers kan je op een warme zomerdag al eens een grote karper zien zwemmen maar ook krakeenden, talingen, kuifeenden, bergeenden en waterhoentjes kan je er geregeld waarnemen.
Het meest spectaculaire dier dat je met wat geluk bij valavond in de coupure kan zien zwemmen of de dijledijk zien oversteken is niet meer of niet minder dan het grootste knaagdier van Europa en het op de capibara na het grootste knaagdier van de wereld! Met zijn lengte van bijna anderhalve meter (kop-romplengte 70 tot 100 cm) en hoogte van ongeveer een halve meter zorgt een ontmoeting met dit dier wellicht een van de meest memorabele momenten die je bij Arcadia Muizen kan beleven!

jonge bever
Volwassen bever


Als je het koppel dat in de coupure woont of hun jongen eens in het echt wil zien volstaat het in de zomer meestal om stilletjes op de dijk te gaan wachten bij valavond. Vermits ze steeds dezelfde wissels gebruiken kan je op voorhand zien waar ze zullen oversteken maar hou zeker voldoende afstand en neem geen hond mee als je ze niet wil afschrikken en zo kunnen anderen hen ook nog komen bewonderen.

terug naar plattegrond