Andijvie Breedblad ‘Gele volhart’
Andijvie Breedblad Gele volhart geeft mooie groen-gele kroppen met mooi gevuld hart. Dit ras is geschikt voor late zomer- en herfstteelt.
Kropandijvie kan met een regelmaat van een 3-tal weken gezaaid worden. Hou tijdens de opkweek een temperatuur van minimum 15°C. Daalt de temperatuur te laag, dan komt er een groeistilstand. Bij de verdere teelt zullen de planten dan opschieten. Winterandijvie zaait men best niet voor eind juni. Bij vroeger zaaien zal ook deze andijvie opschieten.
Houd de groeiplek na het uitplanten steeds goed vochtig.
Zaaien buiten op zaaibed of ter plaatse in volle grond : juni – juli
Zaaitemperatuur : minimum 14 – 16°C
Zaaidiepte : 0,5cm
Kiemduur : 15 dagen
Uitplanten : 5 – 6 weken na de uitzaai.
Plantafstand : de aanbevolen tussenafstand bedraagt 30 x 30cm
Standplaats : normale tuingrond
Begin oogst : 75 dagen na opkomst
1) Zaaien op een zaaibed
Kies voor een zaaibed een beschutte plaats in de halfschaduw. Maak de grond onkruidvrij, goed los en fijn. Strooi de zaden zo gelijk mogelijk uit en bedek met grond zodat de zaden op de aangegeven diepte liggen.
Houd het zaaibed de eerste dagen vochtig en vooral onkruidvrij.
Na opkomst plant u de plantjes uit op hun definitieve plaats.
**Houd rekening met de aanbevolen plantafstanden. Met de vermelding (bijvoorbeeld) 40 x 30cm wordt bedoeld: een afstand tussen 2 rijen van 40cm, en een afstand tussen 2 plantjes van 30cm. Het eerste getal wijst op de afstand tussen de rijen. Het tweede getal wijst naar de afstand tussen 2 planten.
2) Zaaien ter plaatse
Maak de grond onkruidvrij, goed los en fijn. Span een touw of leg een lat of plank zodat u een mooi, recht geultje kunt trekken om de zaden in te leggen. Bedek de zaden nadien met een fijn laagje aarde zodat ze op de aangegeven diepte liggen. Druk aan met een hark of een plankje. Begiet heel voorzichtig of benevel met de tuinslang. Zet aan het begin van de rij een plantenetiket met de naam van de groente.
Uitdunnen : Meestal liggen de zaden in de rij dichter bij elkaar dan nodig. Trek de jonge planten die te kort bij elkaar staan, uit.
vervolg vanaf 1**
Oogsten : in oktober- november. Wanneer strenge vorst wordt voorspeld, de planten oogsten en vorstvrij bewaren. Enkele dagen tot een week voor de oogst, kan men andijvie bleken door de krop dicht te binden of af te dekken met een (donkere) emmer. Gebleekte andijvie is niet alleen mooier ; de gele blaadjes zijn ook minder bitter.
info via Tuincentrum Steenberghen
Mosterdblad:
Latijnse naam: Brassica juncea. Nog niet erg bekende groente, die er in een aantal leuke kleuren en vormen is. Ze hoort bij de koolgewassen en heeft een lekkere, pittige smaak. De planten zijn éénjarig en vormen losbladige ‘kropjes’ met knapperige blaadjes die een beetje radijsachtig smaken.
- begin februari in de koude kas of platte bak, je kunt haar dan zo rond maart/april oogsten.
- begin maart buiten, je kunt haar dan rond april-mei oogsten
- in augustus, voor de oogst in september-oktober-november
- in september in de koude kas of platte bak, voor oogst van november tot in januari
- en dus in de warmere perioden in dunne rijtjes en dan jong oogsten
Info via Diana’s mooie moestuin
Kervel
Brussels witloof
Dubbel teeltproces
Het Brussels grondwitloof is een groente die bekomen wordt door een dubbel teeltproces: de wortelteelt gevolgd door de forcerie of trek.
Een klein blauw bloempje is het prille begin van het grondwitloof. De bloemen staan rond april tot half mei in bloei, en worden dan geoogst en tot zaad verpulverd. In mei het jaar erop wordt het gedroogde zaad gezaaid. De natuur doet haar werk en vanaf september kan men oogsten. Dit is echter nog niet het beroemde grondwitloof. Het is een lange wortel met een loof van ongeveer 40 centimeter hoog. Dit loof wordt meteen gekortwiekt en de wortels gaan in grote houten kisten. In een aparte machine worden ze nog eens bijgesneden. De ideale wortel is gemiddeld 35 millimeter dik en 20 cm lang. De wortels rijpen gedurende 8 dagen in een koeling van 3°C. Daarna gebeurt het belangrijkste werk: het planten van de wortels – in vaktermen: “intafelen”, waaruit straks het Brussels grondwitloof ontstaat. Uiteraard in volle grond. Dat intafelen is een secuur werkje. De wortels worden naast elkaar geplaatst in ‘lagen’ van ongeveer 35 cm diep. Ze worden bedekt met 5 tot 20 cm kruimelige aarde. Vervolgens worden ze door de kweker verwarmd dankzij een buizensysteem met warm water. Op drie weken tijd komt het witloof dan tot wasdom. Het arbeidsintensieve oogsten en verwerken kan beginnen.
Zelf witloof kweken (van http://www.grondwitlloof.be)
Zelf proberen witloof te kweken is verrassend interessant, niet evident, maar zeker boeiend en de moeite waard. De professionele telers putten uit hun ervaringskennis en moderne technieken. Dit mag je zeker niet afschrikken om het zelf eens te proberen. Hou hierbij rekening met de natuurlijke cyclus tijdens de wortelfase en stuur in temperatuur, vocht en duisternis tijdens de kropteelt. Indien je dan nog de tien gouden tips in je achterhoofd houdt, zal je er ten volle van genieten!
Tien tips voor een geslaagde oogst
- Ken de voedingstoestand van de grond: bij gronden rijk aan stikstof : laat meer planten per m² staan of werk met late rassen.
- Hou voldoende rekening met vruchtafwisseling: 5 tot 7 jaar is geen overdreven luxe
- Zaai witloof op goed luchtige doorlaatbare gronden, nooit voor begin mei
- Hou de wortelteelt onkruidvrij, want de wortel moet reserve kunnen opbouwen en dus voldoende blad hebben om suikers te vormen en naar de wortel te transporteren.
- Oogst de wortels als het blad verkleurt en afsterft, een teken van overgang naar een natuurlijke rusttoestand. Best niet voor 20 oktober, maar wel voor strenge vorst.
- Bewaar de wortels voor het intafelen in de grond nog een paar dagen in extreme omstandigheden ofwel bij een temperatuur van 0°C, ofwel in droge omgeving, zodat de natuurlijke groei van de wortel stilvalt.
- Tafel de wortels kort bij elkaar in een kuil in je tuin, waarover je al dan niet dekgrond aanbrengt, volgens het aangeschafte ras. Of breng ze in een gesloten recipiënt (emmer of kist) waarin je turf of water brengt.
- Dek de ingetafelde wortels af zodat het licht er niet meer bij kan.
- Voorzie dat de ingetafelde wortels zich op een vorstvrije ruimte verder kunnen ontwikkelen door ze in je tuin af te dekken met stro en een doek, of de recipiënten in de omgeving van een warmtebron te zetten. In de tuin loopt de grondtemperatuur vanzelf op in de lente, waardoor de groeipunt ontwikkelt tot een mooie witloofkrop. In je kruipkelder, bij je chauffageketel, geef je best voldoende vocht en hou je de temperatuur in het oog zodat deze zeker niet boven de 20°C oploopt, want anders gaat de kwaliteit achteruit.
- Controleer regelmatig de groei van de kroppen en oogst ze bij 15 tot 25 cm lengte. Daarna ontdoe je de buitenste bladeren van de kroppen. Bewaar het geschoonde witloof in de koelkast bij 4 à 5°C. Was het witloof voor gebruik en haal er al naargelang je eigen smaak de iets bittere pit uit voor de bereiding.